Passa ai contenuti principali

Giuggiulena for a sweet Sicilian Christmas!


Among the innumerable recipes for Christmas, a traditional sweet taste of Sicily is 'A Giuggiulena (that is a kind of torrone/nougat  made with sesame).
Here the best  and simplest way to make a giuggiulena on your own!!


source:  www.smileandfood.com :


Ingredients  x  6 :

1kg of sesame
250 gr peeled almonds
500 gr sugar
2 spoons of orange honey
a grated  orange peel


 


Put all the ingredients in a pot with high sides and mix them slowly  on a moderate flame for 8-10 minutes.

You'll start smelling the sugar caramelizing but don't forget to mix for other 2-3 minutes.

Take the pot off from fire. 





pour the content in an oven paper sheet  and cover it with another one





Using the rolling pin spread  the giuggiulena till reaching a thickness of 1,5 cm
Wait for  5 minute and then  cut the giuggiulena (don't wait too long before cutting it or you can't shape it easily)






cut strips of 5 cm and then obliquily shape small lozenge!!

Your crunchy giuggiulena is ready now!!

If you don't it all , keep it in a  seeled glass box


---------------------------------

Per un dolce Natale  siciliano a tavola: 'A giuggiulena!

da: www.smileandfood.com
  
Ingredienti per 6 persone:
- 1 kg di sesamo;
- 250 gr di mandorle sgusciate;
- 500 gr di zucchero semolato;
- 2 cucchiai di miele millefiori o zagara;
- Buccia di un'arancia non trattata grattugiata.


- In una pentola d’acciaio dai bordi alti unite tutti gli ingredienti e miscelateli;
- Preparate l’occorrente per poter tagliare dopo la cottura la giuggiulena, che per spiegarci, sarà una specie di torrone, ma di sesamo;
- Stendete, su una spianatoia di legno o di marmo, due fogli di carta forno e tenete a portata di mano sia un mattarello che un coltello lungo a lama liscia;
- Mettete la pentola con i nostri ingredienti sul fuoco e fate cucinare a fiamma moderata e mescolando continuamente, come fareste per una marmellata. Dopo circa 8-10 minuti, comincerete a sentire l’odore dello zucchero caramellato: continuate a mescolare per altri 2-3 minuti e spegnete il fuoco;
- Versate il contenuto della pentola su uno dei fogli di carta forno stesi prima, facendo attenzione alla giuggiulena che, se toccata a mani nude ancora bollente, potrebbe ustionarvi; ricopritela con l’altro foglio e, aiutandovi col mattarello, stendete la giuggiulena fino ad ottenere uno spessore di 1-1,5 centimetri;
- Prendetevi qualche minuto per lasciarla intiepidire. Appena tiepida, potrete cominciare a tagliarla (è raccomandabile non farla raffreddare del tutto perché altrimenti sarà un’impresa sagomarla in forme regolari);
- Col coltello a lama lunga e liscia ricaverete così delle fette larghe circa 4-5 centimetri e poi ritagliate nuovamente trasversalmente, ottenendo così dei piccoli rombi. Quando sarà del tutto fredda, la giuggiulena potrà essere conservata dentro un barattolo con la chiusura ermetica per mantenerne la fragranza e la consistenza croccante.

Commenti

Post popolari in questo blog

A Taledda di S. Giorgio a Ibla

tra le  tradizioni pasquali che ancora qua e là si rispettano  in Sicilia  vi è l'esposizione della Taledda    un grande arazzo che raffigura la Crocifissone  e che viene rimosso il giorno di Pasqua. Tra le più famose nel ragusano a taledda di S. Giorgio, realizzata dai fratelli Vaccaro di Caltagirone ............................... Among the religious traditions still respected during  the Lent the exhibition of the Taledda a large tapestry representing the Crucifixion Here one of the most famous in the area of Ragusa. the Taledda at St. George by the vaccaro brothers from Calatgirone It will be removedon Easter Sunday

Busulmona: like Heaven!

Busulmona : XIXth  century farmhouse, once property of the  Cavaliere Sessa, today run by the family Di Pino. 5 km far from Noto it is immersed in a wonderful almond grove and carobs olives and all the colours of nature   make of this piece of Sicily a true paradise! It works as a B&B at the moment with only two bedroom, but it's also possible to have lunch tasting olive oil and almonds and wathever  what rigorously the family produce and cook for you!  Tranquillity, harmony, genuinity.. this are the things coming to my mind when I was there The name Busulmona , which is the name of all that area,comes from the Arabic and means the land of sun....  an extraordinary view  from the stone terrace on the Val di Noto, from Noto to Vendicari and Marzamemi... . for further information : www.busulmona.com

Back to school!

I'm exausted! In these days students are coming back to school In a book shop I saw this lovely school agenda...( Il Diario ) TO choose the new diario was a nice thing to do with my friends. Everybody, among girls, was curios to see the others' agenda and then, through the school year fill it with drawings, puzzles of photoes, phrases, songs ...and homework (sometimes)  as well. If I were still at school, i think this would be my agenda!!!