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my blog

Welcome into my blog!
I called my blog EvainSicily, after reading a delicious book of Mark Twaun: Eve's diary.Twain's Eve is a voice telling,day by day,the world as it happensas a work of art,as a magicuniverse..she is a voicethta names to knowand seh learns for those who will come.
This is just the way I feel at my places and people,although  I was born and raised in Sicily.
BUT life is still teaching me that "nothing can be taken for granted" and through my job experience I've been  learning that describing Sicily  nothing can be taken for granted , as well.
What would Eva do  if she came here now, in Sicily? How to describe the various ,colourful and  overwhelming Sicily, a land of contrasts and contradictions?
I feel sometimes  as Eve, looking at my world as for the first time and having the same curiosity and amazement she 'd have !!
 Here my Sicily is served:images,comments,experience,curiosities,descriptions, information, recipes, art and whatever can help you to love it more and more.
let's share it together: here our blog-story begins!


Qui inizia la nostra blog-story se vi piace! Ho deciso di intitolare il mio blog EvainSicily dopo aver letto un delizioso libro di Mark Twain: Il Diario di Eva.
La Eva di Twain  "è una voce che racconta,giorno dopo giorno,il mondo così come le accade:come un'opera d'arte,come un universo magico,è una voce che nomina per poter conoscere il mondo,e conosce a nome di chi verrà..." 
E d è proprio così che a volte mi sento quando mi guardo intorno e osservo la mia gente e  la mia terra.
 La vita mi insegna  che non bisogna dare nulla per scontato ed attraverso l'esperienza di guida turistica ho imparato che raccontando la Sicilia a chi viene qui per la prima volta, nulla va dato per scontato.
Come raccontare una terra così variegata, colorata, coinvolgente ma altrettanto piena di contrasti e contraddizioni? Ho imparato a guardare con occhi nuovi, come se fossi qui per la prima volta e mi sono stupita, meravigliata e mi sorprendo ancora, esattamente come farebbe Eva se venisse qui tra noi oggi.
Qui trovate la mia Sicilia: fotografie, commenti, pensieri, emozioni, informazioni, descrizioni, arte,ricette ed ogni cosa che potrà aiutarvi ad amarla sempre di più.


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A Taledda di S. Giorgio a Ibla

tra le  tradizioni pasquali che ancora qua e là si rispettano  in Sicilia  vi è l'esposizione della Taledda    un grande arazzo che raffigura la Crocifissone  e che viene rimosso il giorno di Pasqua. Tra le più famose nel ragusano a taledda di S. Giorgio, realizzata dai fratelli Vaccaro di Caltagirone ............................... Among the religious traditions still respected during  the Lent the exhibition of the Taledda a large tapestry representing the Crucifixion Here one of the most famous in the area of Ragusa. the Taledda at St. George by the vaccaro brothers from Calatgirone It will be removedon Easter Sunday

Sicily among the clouds: Ortigia - bird's eye view

six days around Sicily by helicopter this is the strongest emotion to me   flying as a bird above my  marvellous Ortigia unforgettable

The caponata of the Inspector Montalbano... simply sciavurusa!

Yesterday I was at the street market in  my Ortigia and I ate a  wonderful  caponata When  it was served at my table that marvellous vision reminded me the description given by Andea Camilleri in one of the episodes of his popular Inspector: " The moment he opened the refrigerator, he saw it.  Caponata! Fragrant, colourful, abundant, it filled an entire soup dish, enough for at least four people. It had been months since Adelina, his housekeeper, last made it for him. The bread, in its plastic bag, was fresh, bought this morning. The notes of the triumphal march of Aida came spontaneously, naturally, to his lips. Humming, he opened the French windows after turning the light one the veranda. Yes, it was a cool night, but still warm enough to eat outside. He set the little table, brought the dish, the wine, and the bread outside, and sat down " (Excursion to Tindari, Andrea Camilleri) There were three Dutch tourists reading  carefully the menu close to me